V letošním létě, které je bohaté na deště, na zahradě všechno roste a bují skoro jako na jaře. Tak občas zasáhnu jako zahradnice a snažím se svou přírodní zahradu trochu usměrnit. Tu a tam něco vypleji, něco zastříhám, něco bylin natrhám na sušení, něco rybízu na koláč. Snažím se usměrnit výhony...
Dostala jsem nečekaný dárek ke dni matek, hromadu malých výhonků borovice od přátel, kteří museli borovici ostříhat a bylo jim líto výhonky vyhodit. Tak jsem vyzkoušela jehličnatý med - karamel, který jsem dřív dělala jsen z pampelišek nebo bezových květů. Neberte prosím tento recept jako návod pro...
Bylinkové vycházky na jaře vedu pro různé skupiny podle aktuální poptávky.
Máte-li zájem o vycházku ve vašem místě, je třeba domlouvat termín nejméně 2 měsíce předem, jarní termíny jsou rychle pryč.
Vycházku vedu pro rodiny s dětmi, pedagogy a rodiče, a také pro sdružení SONS nedivomých a...
Jaro už je skoro tady a kromě výhonků prvních kopřiv, česneků a sedmikrásek můžeme připravit také
větvičkový čaj. Doporučoval ho už páter Ferda pro období, kdy ještě není po zimě moc bylin, můžeme nasbírat pár mladých větviček s pupeny z jedlých keřů: šípků, maliníku, ostružin,...
„Obyčejná“ mrkev v zimě neslouží jen sněhulákovi místo nosu, ale je velká pomocnice zdraví maminek a dětí, a proto volám: „Více mrkve na náš stůl!“ Od jara do podzimu kupuji zeleninu od farmářů Farma Koudelkovi z Ořecha, které znám osobně a jejich mrkev je...
Je libo čaj nebo koupel z vánočního stromku?
Vůně jehličnatých stromů patří k zimě, sauně i vánočním svátkům. Mám ráda vůni borovice, připomínající vůni léta a slunce v ní uschované. Z živého jehličnatého vánočního stromku si můžeme uschovat usušené větvičky...
V lednu je příroda stále ještě v období zimního spánku i když třeba není venku sníh a pomalu se prodlužují dny a přibývá světla. I my lidé jsme od přírody naprogramovaní na tento čas zklidnění a pokud neposloucháme signály svého těla a nedopřejeme mu dostatek odpočinku, bude nás...
Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a vděčností
Magdalény Dobromily
Moje příprava na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na jaře, když jabloně rozkvetou. To je pro mne velký svátek a bývá to koncem dubna a kolem 1.máje. Nejprve se objeví sytě růžová poupata a jarní...
Podzim je jako barevný karneval, který hýří pestrými barvami, chutěmi i vůněmi před zimním zklidněním v přírodě. Na mnohé z nás s ubýváním světla přichází podzimní depka a náladu nám zlepší třeba švestka! Modravé švestky jsou naším původním druhem ovoce z pramáti trpké trnky, dosud se na...
BYLINKY PRO DĚTI A MAMINKY 1.+ 2. knihy pro celou rodinu, pro všechny generace
Když se mi před šestnácti lety narodil 1. syn, nebyla jsem na mateřství a rodičovství úplně připravená. Zaskočil mne nejenom porod, kojení, péče, ale i starosti s různými dětskými nemocemi. Nejdřív jsem si...