Jaro už je skoro tady a kromě výhonků prvních kopřiv, česneků a sedmikrásek můžeme připravit také
větvičkový čaj. Doporučoval ho už páter Ferda pro období, kdy ještě není po zimě moc bylin, můžeme nasbírat pár mladých větviček s pupeny z jedlých keřů: šípků, maliníku, ostružin,...
„Obyčejná“ mrkev v zimě neslouží jen sněhulákovi místo nosu, ale je velká pomocnice zdraví maminek a dětí, a proto volám: „Více mrkve na náš stůl!“ Od jara do podzimu kupuji zeleninu od farmářů Farma Koudelkovi z Ořecha, které znám osobně a jejich mrkev je...
Je libo čaj nebo koupel z vánočního stromku?
Vůně jehličnatých stromů patří k zimě, sauně i vánočním svátkům. Mám ráda vůni borovice, připomínající vůni léta a slunce v ní uschované. Z živého jehličnatého vánočního stromku si můžeme uschovat usušené větvičky...
Recept na nejlepší vánoční jablečný štrůdl s láskou a vděčností
Magdalény Dobromily
Moje příprava na pečení závinu z jablíček začíná vlastně už na jaře, když jabloně rozkvetou. To je pro mne velký svátek a bývá to koncem dubna a kolem 1.máje. Nejprve se objeví sytě růžová poupata a jarní...
Podzim je jako barevný karneval, který hýří pestrými barvami, chutěmi i vůněmi před zimním zklidněním v přírodě. Na mnohé z nás s ubýváním světla přichází podzimní depka a náladu nám zlepší třeba švestka! Modravé švestky jsou naším původním druhem ovoce z pramáti trpké trnky, dosud se na...
Červené šípky můžeme sbírat v době jejich zralosti od podzimu až do jara. Víte, že obsahují kromě céčka i želízko? A toto želízko symbolizující odvahu, obvykle chybí v krvi bledým dětem i dospělým, kteří bývají často nemocní. Samotné želízko z lékárny či z hřebíků se bez céčka těžko vstřebá, (někdo...
Trnky bývaly častými keři podél okrajů lesů a úvozových cest, ale dnešní doba nepřeje křovinám a pod moderním heslem „revitalizace“ přírodních a městských parků se křoví odstraňuje rychlou motorovou pilou a s ním i úkryty pro drobný hmyz, ptactvo, skřítky i dětské hry…Máte-li štěstí, že ve...
Rak Rak Rakytník, nepotřebuje slunečník, on má totiž slunce rád, umí na něm krásně zrát
Pouhý pohled na zářivě oranžovou barvu nápoje z rakytníkového sirupu připomíná hřejivé slunce. Tak po celé září sklízím oranžové vitamínové bobulky na podporu imunity i dobré nálady…v dnešní nejisté době tolik...
Mám ráda červen, když se červená prvními jahodami, třešněmi, růžemi, ale i vlčími máky na okraji polí...Vůně máku je oříšková a uklidňující. Červené sukýnky makových panenek ladí spolu s modrými chrpami a bílými heřmánky, s bílými oblaky na modrém nebi na pozadí. Vlčímáková červeň je pro mne třetí...
TIBO LIMO, kefír z mléka i vody
Tibo-limo probiotická je limonáda vyrobená doma kvašením pomocí tibetské houby, která nápoji dodá prospěšné laktobacily a pije se jako probiotikum nejen po léčbě antibiotiky a v rekonvalecenci. Tibetská houba (Také se prodává pod názvem kefírová zrna nebo...